Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Άξιζε η αναμονή για τον Σέρβο αρτίστα!

Ο Λιούμπομιρ Φέισα γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Η καλύτερη ευχή, πλην των συνηθισμένων; Να μην έχει άλλους τραυματισμούς προκειμένου να παίξει το ποδόσφαιρο της ζωής του στην πειραϊκή ομάδα και να απογειώσει την καριέρα του, παίζοντας στο μεγάλο λιμάνι.Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού περίμεναν υπομονετικά για να δουν αγωνιζόμενο τον Λιούμπομιρ Φέισα, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα (14/8) 23 χρόνια ζωής. Επρόκειτο να παίξει σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο στα Ιωάννινα, αλλά ο τραυματισμός του Αριέλ Ιμπαγάσα μόλις στο 11ο λεπτό επίσπευσε το ανεπίσημο ντεμπούτο του Σέρβου μέσου με τη φανέλα του Πρωταθλητή Ελλάδας.Ο 23άχρονος αρχοντικός χαφ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Ολυμπιακός στο εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα.Το θετικό γεγονός είναι πως δεν δίστασε να βάλει τα πόδια του στη φωτιά (αν και φιλικός αγώνας) παρά την ταλαιπωρία που έχει περάσει. Μόνο μία φάση θυμάμαι να μαζεύει το πόδι του, σε ένα δυνατό τάκλιν αντιπάλου στη μεσαία γραμμή. Βέβαια, τα έξι ράμματα στο κεφάλι δεν τα γλίτωσε, αλλά ο Σέρβος είναι παλικάρι. Πλέον, ο Λιούμπο χρειάζεται παιχνίδια στα πόδια του και λεπτά συμμετοχής προκειμένου να επανέλθει σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο ποδοσφαιριστής "τρέφεται" με τους αγώνες και ο Σέρβος καλλιτέχνης της μπάλας μόλις είναι 100% έτοιμος θα κάνει τη διαφορά. Αυτός ο παίκτης ανεβάζει επίπεδο την ομάδα.

Την πρώτη του εμφάνιση σε ανεπίσημο επίπεδο πραγματοποίησε και ο Φρανθίσκο Γέστε. Βέβαια, έπαιξε σε μία περίεργη, για τον ίδιο, θέση, δίπλα στον αμυντικό μέσο. Ο Ισπανός έχει αγωνιστεί στην καριέρα του σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις (δεξί χαφ, αριστερό χαφ και σε ρόλο κρυφού κυνηγού, που είναι η φυσική του θέση), αλλά αριστερός αμυντικός μέσος δεν πρέπει να έχει παίξει ξανά. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε αφήσει να εννοηθεί στο Ζέεφελντ πως υπολογίζει τον Γέστε για αντι-Ιμπαγάσα, αλλά ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Ο Αριέλ στη δύση της καριέρας του γύρισε προς τα πίσω, αφήνοντας σιγά-σιγά τη θέση του επιτελικού μέσου. Ο Φραν είναι πιο δημιουργικός παίκτης από τον "Ιμπα" (σκοράρει με μεγαλύτερη συχνότητα και είναι πιο απειλητικός στις στημένες φάσεις), που αρέσκεται περισσότερο στο να κουμαντάρει το παιχνίδι της ομάδας και να "συμμαζεύει" τα πράγματα στη μεσαία γραμμή, με την εμπειρία και το άριστο πάσινγκ γκέιμ του. Οι δύο θέσεις των κεντρικών μέσων απαιτούν πολλά τρεξίματα (ο Ιμπαγάσα συμβάλλει στον συγκεκριμένο τομέα) και ο Βάσκος δεν μπορεί να ανταποκριθεί εκεί.

Στο ένα φάουλ που εκτέλεσε ο Γέστε (στο άλλο φάουλ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης δεν τον άφησε ο Μιραλάς!), είδαμε όλοι πόσο χρήσιμος θα είναι στις στημένες φάσεις τη νέα αγωνιστική περίοδο. Με το αριστερό, θα κάνει πολλές ζημιές στους αντιπάλους. Ο 32άχρονος μεσοεπιθετικός θέλει κι αυτός με τη σειρά του αγώνες (όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς) προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Οι Φέισα και Γέστε θα προσθέσουν ποιότητα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, δίχως αμφιβολία.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε αποφασίσει πριν από την έναρξη του ματς να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές εντεκάδες. Στο χορτάρι, βέβαια, ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε τις αρετές που έχει ως ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν ταχύτητα και ένταση στο παιχνίδι τους. Δεν δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία και δεν κατάφεραν να νικήσουν σε έκτο συνεχόμενο φιλικό αγώνα προετοιμασίας, αλλά μην τρελαίνεστε. Είναι ακόμα περίοδος δοκιμών. Πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε τις δύο συγκεκριμένες εντεκάδες που αγωνίστηκαν στα Ιωάννινα. Σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο και στο σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων, το ζητούμενο ήταν να μην τραυματιστεί άλλος παίκτης μετά το απρόοπτο που συνέβη με τον Ιμπαγάσα.

Κόντρα σε Γαλατασαράι και Ίντερ, ο Ολυμπιακός θα μετρήσει δυνάμεις. Δύο σπουδαία φιλικά παιχνίδια σε Φάληρο και Γενεύη πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας. Ο Βαλβέρδε είπε πως δεν θα θέσει σε εφαρμογή τα τελικά του πλάνα για το βασικό σχήμα, αλλά λογικά το ροτέισον θα είναι περιορισμένο.

ΥΓ1: Η εντεκάδα του πρώτου μέρους κόντρα στον ΠΑΣ απαρτιζόταν από... δέκα παίκτες. Το καλύτερο για την πλευρά του Ολυμπιακού και του Ουρτάδο, είναι να χωρίσουν τα τσανάκια τους. Το συντομότερο δυνατό. Ο Ισπανός είναι προκλητικά κακός.

ΥΓ2: Το "θάψιμο" που έχει πέσει στον Ορμπάιθ από την πλειοψηφία του Τύπου και των φιλάθλων της ομάδας είναι πρωτοφανές. Προτού καν γίνει (και αν τελικά γίνει) η μεταγραφή. Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αποκτηθεί τόσο ο 32άχρονος Ισπανός της Αθλέτικ Μπιλμπάο όσο και ένας δεύτερος μέσος σε καλύτερη ηλικία και με προοπτική ώστε να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, όπως ήταν και το αρχικό ζητούμενο. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να αποδεσμευτεί ο Ουρτάδο, ο οποίος μετράει αντίστροφα.

ΥΓ3: Οι ποδοσφαιρικοί ορίζοντες ορισμένων περιορίζονται στην Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Λίβερπουλ. Παίζεται κι αλλού ποδόσφαιρο, όμως. Διαβάζοντας ένα πρόσφατο αφιέρωμα στον διαδικτυακό ισπανικό Τύπο για την καλύτερη εντεκάδα της Μπιλμπάο, τη δεκαετία 2000-2010, είδα να φιγουράρουν στη σχετική λίστα τα ονόματα των Φρανθίσκο Γέστε και Πάμπλο Ορμπάιθ. Η Μπιλμπάο έχει παίξει (και παίζει) ωραίο ποδόσφαιρο κι ας διαθέτει μόνο Βάσκους παίκτες στη σύνθεσή της. Με Αρανθούμπια, Καράνκα, Ιραόλα, Ορμπάιθ, Γέστε, Ντελ Όρνο, Αμορεμπιέτα, Γκουρπέγκι, Ετσεβερία, Ουρθάιθ, Εθκέρο, Γιορέντε και Χάβι Μαρτίνεθ, όπως τη θυμάμαι τα τελευταία χρόνια. Με τελευταία "ανακάλυψη" των Ακαδημιών της βασικής ομάδας, τον 19άχρονο επιθετικό Μουνιαΐν.

ΥΓ4: Σεβασμός στον Ολυμπιακό. Όχι άλλες απαράδεκτες περιγραφές. Ο κόσμος πληρώνει συνδρομή και απαιτεί ίση αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου